Krönika: Integritet är så tröttsamt ibland

Det händer mellan varven att jag kommer på mig själv att inte riktigt orka med att bevaka internetfrågor ur perspektivet personlig integritet och mänskliga rättigheter. Det är så många saker som måste hållas koll på. När ett lagförslag klarats av, eller rent av dragits igenom, så kommer nästa. Och det är inte som att de plötsligt dyker upp — de flesta har legat i den s.k. pipelinen i flera år.
När Sopa fick stryka på foten — eller, stryka på foten är kanske inte riktigt rätt ord, den är fördröjd tror jag, lite sådär som Acta — dök nästa grej upp på horisonten: CSTA. Ni kanske hörde talas om den redan förra året, då nyheten om att presidentet i USA i lagförslaget skulle få en alldeles egen avstängningsknapp till internet snurrade runt lite i spalterna?
Eller vänta nu, det var ju inte CSTA, det var Protecting Cyberspace as a National Asset Act det handlade om. Jomen visst, så var det. Inte så lätt att hålla isär då presidenten ska ges ungefär samma möjlighet i båda lagförslagen, på lite olika sätt och av lite olika anledningar. Kunna stänga av internet alltså.
För så här är det att försöka hänga med i svängarna. Dedikationen att styra om och kontrollera internet är konsekvent och målmedveten. Det vimlar av bokstavskombinationer i USA som potentiellt är förödande för ett levande och fritt internet.
Här i Europa är det inte ett dugg bättre. Jag nämnde nyss Acta, som väl är ganska färskt i minnet — nästa grej kanske blir COM942 eller varför inte SEC1641. Det finns en hel drös med förslag och funderingar även inom EU som handlar om ökad övervakning och registrering av oss. Den 21 mars, förresten, ska riksdagen rösta om Datalagringsdirektivet — direktivet som av Rumänien, Tjeckien och Tyskland avskaffats. Det har ni väl koll på? Eller?
Nu ska jag säga att allt inte alltid är värdelöst som finns i de här dokumenten. Men erfarenheten är att det ramlar in saker som vi inte vill ha och definitivt inte behöver. Som är direkt skadligt för samhällsutvecklingen; mellan varven för att man inte riktigt förstått vilka konsekvenser olika förslag har.
Sen har vi det där andra också — företag som använder sig av våra personliga data som affärsmöjlighet. Nyss läste jag om Facebook, som via en smartphone-app tagit del av användarnas textmeddelanden. De har tänkt sig att lansera en egen service, och vill se hur folk använde sig av dylikt. I reportaget framgår det att det inte bara är Facebook — Flickr  nämns bl.a. också göra såna här grejer.
Det står i användaravtalet man aldrig läser och klickar okej på när man laddar ner appar. Det  slår mig att det blir lite samma sak med de där användaravtalen som det är med lagstiftningsförslagen — en galen mängd sidor juridisk dokumentation som flyger en bra bit ovanför huvudet, vem vet vad som kan gömma sig däri.
Nåja, det finns andra som är bra på att hålla reda på såna här saker tack och lov. Vi har EFF, t.ex. och EDRi som via donationer kan ha människor som jobbar med detta på heltid — och många, många enskilda personer som lägger ner massor av tid att försöka förklara och bena ut problemställningarna. Det piggar upp. På nåt sätt.
***
Uppdatering: Nyheten om att Youtube skulle läsa textmeddelanden är felaktig, det var en miss på de rapporterande sidorna som länkades till, så har tagit bort den uppgiften. //emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Carina Svendsen says:

    Det är väl sådär det går till. Den som på förhand påpekar det sluttande planet får dras med epitet som foliehatt, dystermössa eller dumstrut.
    Det är väl knappast en slump just att vi ser en anstormning av olika förslag, olika lagar, eller ens att vi ser fall där dessa nya lagar man vill införa är väldigt passande, oavsett om det är cyberbrott eller om man vill utöka avlyssning av alla ”terrorister”.
    Det passar väldigt bra eftersom man vet att människan är det som på engelska kallas ”one trick pony”, vi ser en protestaktion mot ACTA som drar 100 personer, någon mot SOPA som drar 250, och någon mot FRA som drar ett par tusen, istället för att på något sätt samordna dessa.
    Samtidigt förutsätter ju det att dom som är emot dessa lagar också kan se en slags helhet, det är väldigt lätt att vara ”emot”, jag har full förståelse för att dom inte blir tagna på allvar.
    Dessutom har det ju idag blivit en prestigefråga. Vad är det man invänder emot? För 10 år sedan fanns knappt internet, ändå vill alla göra internet till sitt eget, och gärna en mänsklig rättighet, vilket såklart på det sättet gör det till en i-landsfråga.
    Det VAR faktiskt inte Twitter och facebook som startade den ”arabiska våren”, det var människor som gav sig ut och protesterade, dom flesta av dom har överhuvudtaget inte Twitter, och har aldrig laddat hem en torrent i hela sitt liv.
    Vi kan ju inte det, eftersom internet faktiskt har fått en slags droginverkan på våra liv, vi startar en facebookgrupp istället, för inget säger ”integritet på internet” som en facebookgrupp.
    Jag förstår behovet av att vara pragmatisk, men kanske är det pragmatiska i det här fallet det obekväma.
    Det finns faktiskt ingenting vi kan göra med/på internet som vi inte kan göra utan. Visst, vi kanske måste gå ut, vi kanske måste prata med och träffa människor, men är det det vi vill slippa?
    Den som fastnar i att internet är nödvändigt för yttrandefrihet vill jag påstå fastnar i precis det nät man vill att ni ska fastna.
    Där är ju ni i media starkt skyldiga, eftersom ni har hjälpt till att ge sken av att något kan vara/är gratis, samtidigt som ni tjänar (har låtsas tjäna) enorma pengar på det. Det borde väl ha varit ganska uppenbart för er att det inte skulle fungera!? I samma sekund som man inser att reklam är information, och ingen betalar för information idag, så borde det ha varit uppenbart att vi har en gigantisk reklambubbla.
    Nu har vi ju sett en generation växa upp som inte betalar för sig, tror ni på fullt allvar att dom kommer börja betala? Samtidigt har man/ni anpassat deras ekonomiska situation så att dom inte KAN betala (t.ex. är ungdomsarbetslösheten rekordhög)
    Media borde lära sig av bankerna (även om jag helst hade sett att vi inte hade behövt) nämligen i att det ligger lika mycket makt i att undanhålla sin vara som att maximera tillgången av den, speciellt om man gör det sistnämnda först, följt av det förstnämnda (det som knarklangaren kallar för ”en gratis jungfrusil”)
    Sluta skriv alla fejkade nyheter, sluta göra precis vad regeringen vill, vägra att rapportera om Carl Bildt om han inte svarar på frågor, osv. osv.
    (läsarna har ju redan gjort det urvalet, så ni riskerar INTE att tappa läsare)

    • Emma says:

      Som svar på foliehattproblematiken: Ja, det är ett stort problem att man riskerar framstå hojta ”vargen kommer”, när det de facto är så att det finns anledning att larma. Det sker nästan på design och på sistone har jag tänkt att det inte är undantag att saker läggs på is tills folk slutat ”tycka” om det offentligt.
      Som svar på mänskliga rättigheter/arabvåren: Klart det är en mänsklig rättighet. Men visst, det är ju inte helt konstigt att motsatsen argumenteras för, det var ju samma sak på i början av boktryckartiden, vilka som skulle äga det skrivna ordet osv. (Bibeln, exempelvis, fanns ju inte tillgänglig på annat än latin och var inte för kreti och pleti.)
      Jag har för övrigt, vad jag vet, aldrig påstått att det var twitter som drog igång arabvåren? Lite osäker på varför du tog upp det, missar nog kopplingen där? Däremot tycker jag att det är viktiga verktyg att prångla ut vad som händer i världen, och göra det tillgängligt. Det blir på sätt och vis en ilandsfråga när Cameron i UK vill kunna ”stänga av” olika sociala medier för att undvika uppror på gatorna, men tror kanske inte att det var riktigt det du menade?
      Jag tror jag måste, återigen, påpeka att jag inte är journalist. Jag tillhör inte media på det viset som (jag inbillar mig att) du hänvisar till i diskussionerna, så det är kanske lite därför jag tappade din tråd mot slutet, för jag inte riktigt med på vad du menar? Har jag skrivit fejkade nyheter? Eller vad missar jag?

      • Carina Svendsen says:

        Nja, jag tycker att du är en del av media, eftersom du skriver här, och Ajour är ”media”.
        Men det där är ett intressant, för det spelar nästan ingen roll vem man pratar med, journalister (garanterat ”riktiga” sådana, såväl som självutnämnda sådana) politiker, tjänstemän, ja, alla, eller rättare sagt ingen, vill vara en del av en grupp.
        Tjänstemän är inte en del av makten, det är politikerna som har den. Politikerna har inget att säga till om, eftersom tjänstemännen är dom som verkställer politiken.
        Journalister är inte en del av den tidning som dom har skrivit för i 20 år, och tidningen tar inget ansvar för vad enskilda journalister skriver.
        Ingen verkar ens vilja vara en del av…samhället…något.
        Men framförallt menar jag att debatten måste vara expanderande, inte kontraherande. Så det du (i det här fallet) skriver måste ju vara utgångspunkten för debatten, inte slutpunkten, därför anser jag att det är ”nödvändigt” att inte bara kommentera exakt vad du har skrivit, det är väl det tummen upp/ner knapparna är till för!?
        Så jag menade inte att just du hade sagt att Twitter startade den arabiska våren. Men det är absolut en slags sanning som sprids, och jag menar att den är ganska farlig, eftersom människor, med all respekt, blir mer och mer korkade.
        Hör man det så är ju risken stor att man fastnar i det, och om man då som i Storbritannien pratar om att stänga facebook och Twitter i ”skarpa lägen” så…och idag skulle ju den yttersta maktdemonstrationen vara att INTE använda dessa saker.
        Jag vet att det här kommer låta som det mest korkade någon sagt, men det finns ju faktiskt en risk att människor glömmer att man kan prata med varandra, skriva till varandra, ringa till varandra. Jag hörde en siffra (som jag iofs inte vet hur trovärdig den är) att 45% av befolkningen i Detroit är analfabeter (men det kan ha varit valda delar av befolkningen, men vi går onekligen åt det hållet)
        Jag läste precis en tråd på flashback där någon frågade vad man gjorde i sin lägenhet innan internet fanns (typ)
        Det blir väldigt lätt att fastna i ”prestigefrågan”, vi har ju haft internet nu i 10 år, vad har vi gjort med det under den tiden?
        Jag har svårt att se att vi har använt det till alla dom där ”fina” sakerna som det pratas om. Yttrandefrihet betyder ju inte ett skit om vi inte gör något med den.
        Jämförelsen med Bibeln är intressant, jag har också tänkt på den. Men jag menar nog att vi borde vetat bättre, för vi vet ju att det egentligen inte handlade om Bibeln som sådan, utan att den bara var ett alibi, ett ”powerplay”, när alla kunde läsa bibeln så skapade man något annat.
        Den ursprungliga tanken med internet var förvisso att dela information, men den kampen förlorades ju när internet kommersialiserades, och vi köpte den kommersialiseringen.
        Så för mig är det i mångt och mycket som vilken ungdomskultur som helst. På 60talet menade man i princip att rock´n´roll också skulle revolutionera världen. Likheterna är större än skillnaderna, men en skillnad kanske är att dom flesta växte upp och insåg att rock´n´rollen som sådan inte förändrade ett dugg.
        (men med det sagt, det var inte, och är inte menat som kritik mot dig, du verkar ganska vettig, annars hade jag överhuvudtaget inte kommenterat)

        • emma says:

          ah, jag förstår – det var en mer allmän spaning – av nån anledning läste jag ihop det med min poäng i krönikan, men ser ju nu att det självklart inte var så. Sorry! (och tack för både utveckling och slutknorr!)
          Det är onekligen så att vår nästa sociala ”outcasts” i samhället är/kan komma att bli de som inte kan tillgodogöra sig internet av en eller annan anledning. Förhoppningsvis kan vi bygga med tanke på det och inte skapa nån slags utanförskap när vi nu vet det. Men, jag vet flera äldre som sitter och följer debatter på tv och sen känner sig förnedrade, rent ut sagt, när hallåan säger saker som ”diskussionen fortsätter på http://www….” De sitter inte vid internet, men är självklart precis lika intresserade av att vara med och debattera — eller åtminstone få TA DEL av den. Jag har inte riktigt fått kläm på hur man kommer åt sådant, så blir lite dystopisk mellan varven. Jag ingår ju i problemet, och kan varken förmå mig att skippa i nån slags solidaritet eller hitta bra lösning för hur problemet överbryggas.
          Apropå powerplay så är det så jag tolkar de flesta overtyrer som går ut på att ”tämja” internet. En kontrollgrej, helt enkelt, kanske inte så mkt affärsinriktat som det är lätt att tro. Som du säger är det kommersiella omfamnat till stora delar, och har varit en tämligen okontroversiell sammanblandning online, så tror inte riktigt att det är det som bekymrar lobbygrupper som pitchar lagpaket, även om det är så det ofta säljs. Som exempel använder jag mig ibland av Google som för några år sedan redovisade att DMCA-anmälningar (upphovsrättsintrång som anmälts) var till 57 procent riktad mot konkurrerande företag, och en bra bit över 30 procent var direkt felaktiga anklagelser. Den tid det tar att bevisa sig oskyldig kan ta ett nystartat företag ur rejset, för de har inte det kapitalet.
          Så det handlar inte enbart om att skydda internet, vår ”ungdomstumlarplats”, som jag ser det, internet håller på att bli, om det inte redan är det, vuxet. Det är en tillväxtmarknad såväl som att det är en marknadsplats där folk ses och snackar. Utrymmet finns ju iofs, så är väl inte några problem. Men kulturkrockarna blir ju uppenbart svåra att lösa.

  2. Carina Svendsen says:

    Jag tror du har fel, jag tror, om vi ser en fortsatt ”linjär” utveckling (som fortsätter på den linjen vi har påbörjat, utan åtgärder) att morgondagens ”outcasts” är dom sitter framför ”internet”
    Det är ju här den stora kampen ligger, för ”vi” vill att dom ska sitta där, så till den grad att vi hjälper facebook med 100 miljoner, samtidigt som det finns gott om forskning som visar att det dels gör oss dummare, det ger oss en verklighetsstörning eftersom vi inte kan koppla det vi ser och känner till verkliga känslor, vi ser samma typ av beroendeproblematik med dataspel som med vilken drog som helst, vi ser hur skolresultaten blir sämre, osv. osv.
    Då har jag inte tagit upp det mest uppenbara, vi har alla 24 timmar per dygn. Så ju mer vi vill att människor ska vara ”på internet” och det vill vi ju eftersom internet är en direkt avgörande stötesten i vår ekonomi, desto mindre annat kan dom göra. Ska vi då börja betala människor för att facebooka, och vem producerar då mat? Bilar?
    Så jag menar nog att det är ett socialt experiment av stora mått som pågår, det är väl inte omöjligt att morgondagens politiker kommer säga ”Ungdomarna får skylla sig själva som inte får jobb, om dom inte suttit framför det där facebook så mycket, så..”
    Det är väl inte omöjligt att vi får höra det från Annie Lööf till och med. Där har du ett ”powerplay”.

    • Emma says:

      Ja, alltså, det är inte som att du inte har goda poänger, den saken är klar! 😀 Det bor väl en optimist i mig nånstans ändå – ”alla” kommer inte att utveckla internet för det ”goda” (som väl nånstans är subjektivt om man riktigt ska grotta ner sig i ämnet). Så länge facebookandet betalar för sig (är lönsamt), så lär det väl finnas, när det inte gör det går det samma öde till mötes som Saab, lite hårdraget. Industrisamhället har gått mot sitt slut, och nu är vi i skiftesperioden för det digitala dito. Vissa saker skiljer – som hur vi arbetar, andra inte. Socialisera lär vi fortsätta göra, menar jag – både off- och online. Där är inte internet en plats som jag ser det, som en krog eller så, utan en extension av oss människor. Facebook kanske är det på sätt och vis, men internets utveckling är inte avhängigt av det gissar jag. Vi har inte sett en bråkdel av potentialen är min inställning. Men potentialen, å andra sidan, måste vara alla tillgängliga även om inte alla kommer att använda den – det går inte att låsa till vissa intressen för då är det def. början till slutet av internet.

    • Kristofer Pettersson says:

      Jag tror det är bokläsarna du avser. Lata jävla bokläsare vet fan mig inte hur man fäller träd i skogen eller snickrar sin eget hus. När jag var ung fick man lära sig äta torv för att överleva nu så ska man sitta på en stol och stirra in i bildskärm. Det är klart som korvspad att det går åt helvete med ekonomin. Jag har inte läst en bok i hela mitt liv och jag har klarat mig väldigt bra. Och någon jävla dator kommer du inte se i mitt hus så länge jag lever. Jag har inte ens el! Du slipper man de förbannade allergierna också. Det var bättre förr när kvinnorna hade naturliga arbeten med barnen och männen plöjde åkern med en naturligt böjd rot.